Śniadanie Królów
Składniki: otręby żytnie - 3 czubate łyżki; prażony słonecznik - 1 łyżeczka; miód - 1 łyżeczka; mix orzechów (włoskie, laskowe, migdały, pini, nerkowce) - 2 łyżki; rodzynki - 1 łyżeczka; jogurt naturalny (najlepiej Zott lub Activia Natural) - 250ml; chocoseen - 1 łyżka
Sposób przygotowania: wszystkie składniki dobrze wymieszać, posiłek zjeść rano pomiędzy 7.00 a 9.00.
Zupa oczyszczająca
Składniki (dla czterech osób): pęczek włoszczyzny (bez marchwi); cukinia - 0,5 kg; pieczarki - 0.5 kg; pomidory - 4 szt.; czosnek - ½ główki; olej kokosowy - 3 łyżki; woda zasadowa - 20ml; sos sojowy (kikoman) - 10ml; soupseen; sól, pieprz, przyprawy do smaku
Sposób przygotowania: w garnku rozgrzać olej kokosowy, aż zacznie lekko dymić. Wrzucić pokrojoną na duże kawałki włoszczyznę, łącznie z jej zielonymi częściami. Całość smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną na około półcentymetrowe plasterki cukinię i nadal smażyć, następnie dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę smażyć i na koniec dodać obrane ze skóry i pokrojone w grubą kostkę pomidory. Całość doprowadzić do wrzenia, dolać około 1,5l wrzącej wody, dodać wodę zasadową, sos sojowy, soupseen, przyprawy i gotować do momentu gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
Sandacz smażony na oleju kokosowym
Składniki: filety z sandacza; pieprz cytrynowy; soupseen; olej kokosowy
Sposób przygotowania: osuszone filety sandacza posypać soupseenem i pieprzem cytrynowym, smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron do momentu uzyskania złocistego koloru.
Sałatka z herbaty Gonseen
Używane już torebki herbaty możesz też wykorzystać do... zrobienia sałatki! Weź dwie takie saszetki, kilka ząbków czosnku (do smaku – ilość według własnych przyzwyczajeń), 10 dkg bobu (jeśli lubisz to trochę sera feta) oraz odrobinę majonezu (albo naturalnego jogurtu z kilkoma kroplami oleju kokosowego lub oliwy z oliwek). Rozetnij saszetki i wysyp ich zawartość do miski, zalej je ćwiartką szklanki gorącej wody. Poczekaj chwilę, aż zioła napęcznieją, potem dodaj czosnek, ugotowany bób (oraz pokrojony ser feta) i majonez (jogurt). Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Otrzymasz smaczną, oryginalną i naprawdę zdrową sałatkę.
Sałatka z ziarnami
Składniki (dla czterech osób): sałata rucola; pomidory; ogórek zielony; kiełki fasoli (świeże); oliwki czarne; ser feta (najlepiej Hochland); prażone pestki słonecznika; prażony sezam
Sos: oliwa z oliwek - 3 łyżki; woda - 3 łyżki; czosnek - ½ ząbka; musztarda francuska - 1 łyżeczka; ocet jabłkowy - 3 łyżki; miód; przyprawy; soupseen
Sposób przygotowania: wszystkie składniki pokroić, układać jeden na drugi, nie mieszać. Składniki sosu najlepiej zmiksować. Polać bezpośrednio przed spożyciem.
Sałatka kolorowa
Składniki: kalafior świeży; pomidor cherry; ogórek (może być kiszony lub małosolny); kukurydza; cukinia; rzodkiewka
Sos: oliwa z oliwek - 3 łyżki; woda - 3 łyżki; czosnek - ½ ząbka; musztarda francuska - 1 łyżeczka; ocet jabłkowy - 3 łyżki; miód; przyprawy; soupseen
Sposób przygotowania: wszystkie składniki pokroić, układać jeden na drugi, nie mieszać. Składniki sosu najlepiej zmiksować. Polać sosem bezpośrednio przed spożyciem.
Sałatka soupseen
Składniki: sałata roszponka; pomidorki cherry; oliwki czarne; świeże kiełki fasoli; avocado; prażone ziarna słonecznika; soupseen; sok z cytryny
Sposób przygotowania: sałatę opłukać w zimnej wodzie dodać pokrojone na połówki pomidorki cherry, dodać oliwki, kiełki fasoli, pokrojone avocado, całość skropić obficie sokiem z cytryny, posypać soupseenem i prażonymi ziarnami słonecznika.
|