Wykluczenie glutenu wymagane jest przy celiakii oraz innych nietolerancjach pokarmowych, w których spożycie glutenu w żaden sposób nie służy organizmowi, a przede wszystkim źle wpływa na cały układ trawienny. W takiej sytuacji wygodną i zdrową alternatywą jest wprowadzenie specjalnej diety bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa to sposób żywienia, w którym eliminuje się produkty zawierające gluten. Aby zapewnić odpowiednie odżywienie, dieta ta powinna:

  • być łatwostrawna,
  • zawierać pełnowartościowe białko,
  • być bogata w witaminy, zwłaszcza A, D i C i kwas foliowy,
  • zawierać składniki mineralne, w tym odpowiednie ilości żelaza i wapnia,
  • zbilansowana pod względem wartości odżywczych.

dieta bezglutenowa właściwości

Dieta bezglutenowa nie jest przeznaczona wyłącznie dla osób cierpiących na celiakię. W ostatnich latach wielu z nas, nawet jeśli nie ma stwierdzonej nietolerancji glutenu, wybiera ten rodzaj żywienia i zauważa korzystne zmiany w swoim samopoczuciu i zdrowiu. Niemniej jednak, ważne jest, aby pamiętać, że decyzja o przejściu na dietę bezglutenową powinna być starannie przemyślana i skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem, aby uniknąć niedoborów pokarmowych.

Online indywidualne zalecenia może przygotować dla Ciebie ekspert Programu Królów. Potrzeby każdego uczestnika w zakresie żywienia są co do zasady inne, dlatego również nasze zalecenia i plan diety dostosowujemy do tych potrzeb. Umów się na bezpłatną konsultację z ekspertem.

Dieta bez glutenu – jadłospis pełen smaku i koloru

Wielu osobom dotkniętym nietolerancją glutenu dieta bezglutenowa kojarzy się jedynie z potrawami mało wyrazistymi. Dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna – to błędne przekonanie, które z powodu źle dostosowanych i skomponowanych jadłospisów wciąż występuje dość powszechnie. Wszystko zależy jednak od użytych składników oraz kombinacji z ich wykorzystaniem. Smaczne potrawy można tworzyć również w ramach diety bez glutenu.

W Programie Królów dieta bezglutenowa jest urozmaicona, ponieważ lista produktów bez glutenu jest, wbrew pozorom, dłuższa niż mogłoby się wydawać. Są to zarówno naturalnie bezglutenowe produkty, jak owoce, warzywa, mięsa, ryby, orzechy i nasiona, jak i specjalnie produkowane bezglutenowe wypieki, makarony, płatki śniadaniowe, a nawet piwo.

Należy jednak uważać na produkty oznaczone jako „bez glutenu”, które są produkowane w zakładach, w których przetwarzane są również produkty z glutenem, ponieważ może w nich dochodzić do krzyżowego zanieczyszczenia glutenu. Osoby z celiakią i silną nietolerancją glutenu powinny unikać takich produktów i wybierać te, które są produkowane w warunkach gwarantujących brak kontaktu z glutenem.

Do dań obiadowych można wykorzystać świeże mięsa oraz jajka, a także warzywa i naturalnie bezglutenowy ryż. Istnieje także możliwość przygotowywania smacznych deserów, z wykorzystaniem mąk bezglutenowych i ciekawych dodatków, doskonale dopasowanych do diety bezglutenowej. Przepisy z ich wykorzystaniem są różnorodne i idealnie skomponowane, tak aby Twój codzienny jadłospis pozostawał odpowiednio dopasowany do wytycznych związanych z dietą bez glutenu.

Urozmaicone posiłki są kluczem do sukcesu w utrzymaniu diety bezglutenowej. Przy odpowiedniej kreatywności, można stworzyć mnóstwo smakowitych i zdrowych potraw, które nie tylko dostarczą potrzebnych składników odżywczych, ale również będą dawały radość i przyjemność z jedzenia.

Odpowiednio dostosowana pod kątem potrzeb energetycznych dieta bezglutenowa może nie tylko poprawić stan zdrowia, ale również stanowić efektywną strategię w walce z nadwagą i otyłością. Pamiętaj jednak, aby taką dietę stosować pod okiem eksperta.

Masz do nas pytania?

Napisz poprzez formularz kontaktowy. Wyślij szybką wiadomość, a my równie szybko odpowiemy.

Kontakt z twórcami Programu

730 360 023
[email protected]

DOŁĄCZ DO PROGRAMU!