Powszechnie wiadomo, że jedzenie warzyw przynosi wiele korzyści organizmowi. Zawierają one bowiem sporo wartości odżywczych, minerałów oraz witamin, które wspierają człowieka w codziennym funkcjonowaniu. Nie inaczej jest z brokułem, który nie bez powodu jest nazywany “królem warzyw”. Zawiera on wiele niezbędnych substancji odżywczych, które pomagają zwalczać liczne choroby i schorzenia, również te poważne. Ponadto jest on bardzo łatwy w przygotowaniu i można go jeść w wielu postaciach. Dlaczego więc warto sięgnąć po brokuły? Co zawierają i kto powinien je jeść?

 

Brokuły — wartości odżywcze

Brokuły to bez wątpienia jedne z najzdrowszych warzyw, jakie obecnie można znaleźć w sklepie. Są one bogate w różne składniki odżywcze, które przyczyniają się do prawidłowego działania i funkcjonowania organizmu:

  • posiadają kaempferol, czyli substancję antyalergiczną;
  • są bogate w witaminy K i A, które pomagają organizmowi wchłaniać witaminę D. Poza tym witamina A, nazywana witaminą młodości, spowalnia procesy starzenia się i pozytywnie działa na kości;
  • zawierają w sobie bardzo dużo błonnika — aż 2,6 g na 100 g produktu;
  • można w nich znaleźć substancje korzystnie wpływające na wzrok, a także glukorafaninę, która świetnie działa na komórki skóry;
  • występuje w nich też wiele antyoksydantów, których głównym zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników;
  • potas, który zapobiega skurczom, to kolejny składnik, który występuje w brokułach w dużej ilości;
  • są bogate w witaminę C, wpływającą na odporność.

 

Brokuły — właściwości prozdrowotne

Ostatnio dużo się mówi o właściwościach antynowotworowych brokułów. Zawierają one bowiem glukozynolany, które działają przede wszystkim prewencyjnie. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów — jelita grubego, prostaty, skóry, piersi oraz płuc.

 

Brokuły — na co są dobre?

Ponadto warzywo to działa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie niemal wszystkich układów, mi.in pokarmowego czy krwionośnego. Po “króla warzyw” powinny szczególnie często sięgać osoby mierzące się z nadciśnieniem tętniczym. Brokuł zawiera bowiem aż 295 mg potasu na 100 g produktu. Pierwiastek ten sprawia, że naczynia krwionośne rozszerzają się, dzięki czemu krew może swobodnie płynąć. Wpływa to korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Brokuły to także pomoc w walce z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. Zawarty w brokułach sulforafan zabija bowiem bakterie odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Niszczy także drobnoustroje przyczyniające się do powstawania infekcji przełyku, a nawet raka żołądka. Sulforafan potrafi eliminować bakterie, które są odporne na nawet najsilniejsze antybiotyki.

Brokuły powinny znaleźć się także w codziennej diecie diabetyków. Ich indeks glikemiczny wynosi tylko 15. Brokuły zmniejszają też ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, na które szczególnie są narażone osoby zmagające się z cukrzycą. Ponadto chrom zawarty w tym warzywie, w połączeniu z insuliną, skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Brokuł to także produkt rekomendowany przez dietetyków. Ugotowane 100 g zawiera tylko 35 kcal! Ponadto błonnik, którego w tym produkcie jest bardzo dużo, zapycha żołądek i daje poczucie sytości na dłuższy czas.

 

Brokuły – przeciwwskazania do spożycia

Czasami brokuły mogą wpływać niekorzystnie na zdrowie, co jest związane z obecnością goitrogenów, czyli substancji wpływającej na syntezę hormonów tarczycy, dlatego osoby z chorobami dotyczącymi tego narządu powinny zwrócić uwagę na ewentualne niebezpieczeństwo. Brokułów nie należy spożywać również w przypadku zespołu jelita drażliwego. Zdrowe osoby nie muszą się jednak niczego obawiać.

 

Zapraszamy do skorzystania  z oferty

W Programie Królów brokuły są elementem diety już od pierwszego tygodnia! Chcesz wiedzieć, jakie jeszcze produkty mogą być spożywane przez osoby odchudzające się? Zapisz się na bezpłatną konsultację z ekspertem ds. odchudzania i zdrowego żywienia.