Ten wspaniały produkt powstaje dzięki bakteriom octowym w procesie fermantacji.  Ocet ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki zawartości pektyn pomaga także w trawieniu.

– Jest bogactwem składników odżywczych.
– W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, C, E, P oraz witaminy z grupy B
– Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy.
– Odpowiednie zestawienie tych związków pomaga przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn.
– Wzmacnia również system immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.
Ocet jabłkowy zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Jest polecany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością oraz z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Działanie hipoglikemiczne octu należy do jego najlepiej udokumentowanych właściwości.

Ocet jabłkowy a odchudzanie:
Ocet jabłkowy może przyczyniać się do utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej, ponieważ, jak wspomniałem wyżej, reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny, a to sprzyja zmniejszaniu masy ciała. Wpływa też na zwiększenie uczucia sytości.


Podejmij wyzwanie na zdrowe odżywianie!