Dlaczego warto jeść owoce leśne: poziomki, jagody, maliny, jeżyny?
Wraz z poprawą pogody i nadejściem cieplejszych dni wybieramy się na spacery czy do lasu. W lesie możesz spotkać wiele roślin, m.in owoce leśne, tj. poziomki, jagody, maliny czy jeżyny. Dostarczają one różnych związków odżywczych twojemu organizmowi i wpływają korzystnie na zdrowie. Dowiedz się, co zawierają i kiedy są szczególnie polecane.
Poznaj 10 powodów, dlaczego warto jeść owoce leśne
- Owoce leśne są niskokaloryczne, ale szalenie bogate w witaminę C oraz inne antyoksydanty, wzmacniają odporność, przeciwdziałają starzeniu i chronią serce.
- Mają też swoje specyficzne atrybuty i tak na przykład poziomki dostarczają nam umiarkowanych ilości żelaza, wapnia i potasu, chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem, pomagają w walce z chorobą wrzodową, zaś z ich liści przyrządza się napary na problemy żołądkowe i kamicę nerkową.
- Czarna jagoda słynie z wyjątkowo wysokiego poziomu antocyjanów – barwników zaliczanych do najsilniejszych antyoksydantów.
- Konsumpcja czarnych borówek wspomaga mikrokrążenie, zwalcza niektóre szczepy bakterii, działa przeciwbiegunkowo i moczopędnie. Ponadto przeciwdziała chorobom degeneracyjnym, a nawet obniża poziom glukozy we krwi.
- Poleca się je również jako antidotum na pogorszenie ostrości widzenia po zmroku, choć działanie to nie zostało jak dotąd potwierdzone.
- Owoce borówki brusznicy pobudzają trawienie i pomagają przy biegunkach. Napar z ich liści polecany jest jako środek odkażający.
- Bada się je również pod kątem zapobiegania otyłości i potencjału przeciwcukrzycowego.
- Maliny z kolei są szczególnie bogate w błonnik i pektyny, doskonale wpływając na działanie układu pokarmowego, a ponadto zawierają sporo magnezu, potasu, wapnia i witaminy K.
- Uważa się, że mogą korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, obniżając zarazem poziom stanów zapalnych w organizmie, a także ograniczają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Polecane są również jako środek napotny przy stanach gorączkowych. Dla intensywniejszego działania podaje się herbatę z suszonych liści malin.
- Jeżyny są bogate w antyutleniające barwniki, a dodatkowo również witaminę K. Ich konsumpcja stymuluje pamięć i zdolności kognitywne, chroni jamę ustną przez bakteriami oraz ułatwia regularne wypróżnianie.
Czy wiesz, że w diecie Programu Królów owoce leśne są elementem diety od 4 tygodnia? Aby dowiedzieć się więcej na temat tej diety wypełnij formularz.
Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.