Wraz z poprawą pogody i nadejściem cieplejszych dni wybieramy się na spacery czy do lasu. W lesie możesz spotkać wiele roślin, m.in owoce leśne, tj. poziomki, jagody, maliny czy jeżyny. Dostarczają one różnych związków odżywczych twojemu organizmowi i
wpływają korzystnie na zdrowie.

Dlaczego warto jeść owoce leśne: poziomki, jagody, maliny, jeżyny? Dowiedz się, co zawierają, jaki mają wpływ na twoje zdrowie i kiedy są szczególnie polecane? Poznaj 10 powodów, dlaczego warto jeść owoce leśne.

Dlaczego warto jeść owoce leśne?

  1. Owoce leśne są niskokaloryczne, ale szalenie bogate w witaminę C oraz inne antyoksydanty, mają wzmacniać odporność, przeciwdziałać starzeniu i chronić serce.
  2. Mają też swoje specyficzne atrybuty i tak na przykład poziomki dostarczają nam umiarkowanych ilości żelaza, wapnia i potasu, chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem, pomagają w walce z chorobą wrzodową, zaś z ich liści przyrządza się napary na problemy żołądkowe i kamicę nerkową.
  3. Czarna jagoda słynie z wyjątkowo wysokiego poziomu antocyjanów – barwników zaliczanych do najsilniejszych antyoksydantów.
  4. Konsumpcja czarnych borówek ma wspomagać mikrokrążenie, zwalczać niektóre szczepy bakterii, działać przeciwbiegunkowo, moczopędnie, przeciwdziałać chorobom degeneracyjnym, a nawet obniżać poziom glukozy we krwi.
  5. Poleca się je również jako antidotum na pogorszenie ostrości widzenia po zmroku, choć działanie to nie zostało jak dotąd potwierdzone.
  6. Owoce borówki brusznicy pobudzają trawienie i pomagają przy biegunkach, a napar z ich liści polecany jest jako środek odkażający.
  7. Bada się je również pod kątem zapobiegania otyłości i potencjału przeciwcukrzycowego.
  8. Maliny z kolei są szczególnie bogate w błonnik i pektyny, doskonale wpływając na działanie układu pokarmowego, a ponadto zawierają sporo magnezu, potasu, wapnia i witaminy K.
  9. Uważa się, że mogą korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, obniżając zarazem poziom stanów zapalnych w organizmie, a także ograniczają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Polecane są również jako środek napotny przy stanach gorączkowych. Dla intensywniejszego działania podaje się herbatę z suszonych liści malin.
  10. Jeżyny są bogate w antyutleniające barwniki, a dodatkowo również witaminę K, zaś ich konsumpcja ma stymulować pamięć i zdolności kognitywne, chronić jamę ustną przez bakteriami oraz ułatwiać regularne wypróżnianie.

Czy wiesz, że w diecie Programu Królów owoce leśne są elementem diety od 4 tygodnia? Aby dowiedzieć się więcej na temat tej diety wypełnij formularz.