Dlaczego warto jeść owoce leśne: poziomki, jagody, maliny, jeżyny?

Wraz z poprawą pogody i nadejściem cieplejszych dni wybieramy się na spacery czy do lasu. W lesie możesz spotkać wiele roślin, m.in owoce leśne, tj. poziomki, jagody, maliny czy jeżyny. Dostarczają one różnych związków odżywczych twojemu organizmowi i wpływają korzystnie na zdrowie. Dowiedz się, co zawierają i kiedy są szczególnie polecane.

Poznaj 10 powodów, dlaczego warto jeść owoce leśne

  1. Owoce leśne są niskokaloryczne, ale szalenie bogate w witaminę C oraz inne antyoksydanty, wzmacniają odporność, przeciwdziałają starzeniu i chronią serce.
  2. Mają też swoje specyficzne atrybuty i tak na przykład poziomki dostarczają nam umiarkowanych ilości żelaza, wapnia i potasu, chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem, pomagają w walce z chorobą wrzodową, zaś z ich liści przyrządza się napary na problemy żołądkowe i kamicę nerkową.
  3. Czarna jagoda słynie z wyjątkowo wysokiego poziomu antocyjanów – barwników zaliczanych do najsilniejszych antyoksydantów.
  4. Konsumpcja czarnych borówek wspomaga mikrokrążenie, zwalcza niektóre szczepy bakterii, działa przeciwbiegunkowo i moczopędnie. Ponadto przeciwdziała chorobom degeneracyjnym, a nawet obniża poziom glukozy we krwi.
  5. Poleca się je również jako antidotum na pogorszenie ostrości widzenia po zmroku, choć działanie to nie zostało jak dotąd potwierdzone.
  6. Owoce borówki brusznicy pobudzają trawienie i pomagają przy biegunkach. Napar z ich liści polecany jest jako środek odkażający.
  7. Bada się je również pod kątem zapobiegania otyłości i potencjału przeciwcukrzycowego.
  8. Maliny z kolei są szczególnie bogate w błonnik i pektyny, doskonale wpływając na działanie układu pokarmowego, a ponadto zawierają sporo magnezu, potasu, wapnia i witaminy K.
  9. Uważa się, że mogą korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, obniżając zarazem poziom stanów zapalnych w organizmie, a także ograniczają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Polecane są również jako środek napotny przy stanach gorączkowych. Dla intensywniejszego działania podaje się herbatę z suszonych liści malin.
  10. Jeżyny są bogate w antyutleniające barwniki, a dodatkowo również witaminę K. Ich konsumpcja stymuluje pamięć i zdolności kognitywne, chroni jamę ustną przez bakteriami oraz ułatwia regularne wypróżnianie.

Czy wiesz, że w diecie Programu Królów owoce leśne są elementem diety od 4 tygodnia? Aby dowiedzieć się więcej na temat tej diety wypełnij formularz.

Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.