Słoik miodu w kuchni powinieneś mieć zawsze. To nasz najlepszy przyjaciel jesienią i zimą! Poznaj właściwości zdrowotne miodu!

Co każdy z nas powinien wiedzieć o miodzie?

Miód:

  • Ma korzystny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki.
  • Ma działanie bakteriobójcze dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. Ponadto znajdziemy w nim nadtlenek wodoru, czyli substancje o silnych właściwościach bakteriobójczych.
  • Jest bogaty w mikroelementy takie jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
  • Obecność acetylocholiny w miodzie poprawia wydolność serca, a potas dodatkowo poprawia jego pracę.
  • Wzmacnia serce zwłaszcza w okresach dużego wysiłku fizycznego, umysłowego, przewlekłych chorób, gdy organizm jest wyczerpany lub mamy niedobory składników odżywczych.
  • Polecany jest zarówno dzieciom, prowadzącym bardzo aktywny tryb życia, osobom starszym i w okresie przekwitania.

Miód – właściwości zdrowotne

A dodatkowo:

  • Przyśpiesza gojenie ran
  • Zmniejsza ryzyko powstania bliznowców
  • Przyśpiesza leczenie wrzodów żołądka
  • Łagodzi biegunki
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Leczy choroby wątroby i dróg żółciowych
  • Wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem
  • Koi nerwy i ułatwia zasypianie
  • Pobudza pracę mózgu

Czy wiesz, że miód można jeść w Programie Królów już od 1 tygodnia? Dokładnie tak! Program Królów ma wyjątkową formułę i tak dobrane produkty spożywcze na każdy tydzień, żeby oczyścić i wzmocnić organizm, dodać mu energetycznego kopa i poprawić samopoczucie, a przy okazji zapewnia dużą dawkę ekscytacji, gdy widzisz coraz mniejszą liczbę na wadze.
Dołącz do nas!