Dlaczego warto jeść bób?

Bób to jedna z roślin strączkowych bogatych w białko i minerały, które są szczególnie ważne dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Może zastąpić na talerzu nie tylko mięso, ale też ziemniaki, makaron lub ryż.

Kiedy jest najlepszy sezon na świeży bób? Od czerwca do sierpnia!

Bób to bogate źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz bardzo potrzebnych nam aminokwasów. To także naturalne źródło miedzi, sodu i witamin A, B i C.

Dlaczego jeszcze warto jeść bób?

1. Wspomaga układ krążenia
Ze względu na swoje wartości odżywcze, wysoką zawartość białka, żelaza, kwasu foliowego i błonnika, bób jest uważany za superzdrowy zamiennik mięsa. Dodatkowo pomaga redukować szkodliwy cholesterol i utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

2. Wspomaga leczenie anemii
Powodem anemii są niedobory żywieniowe, czyli dieta uboga w składniki odżywcze. Bób, zwłaszcza w miesiącach, kiedy jest na niego sezon i jest najlepszy, jest bardzo dobrym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Dlaczego? Ponieważ żelazo i kwas foliowy wspomagają procesy krwiotwórcze.

3. Zapobiega przed nowotworem jelita grubego
Bób jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który naturalnie dba o nasz układ pokarmowy i zapobiega zachorowaniu na raka jelita.

4. Wspomaga leczenie choroby Parkinsona
Lewadopa to biologiczna forma dopaminy i jednocześnie składnik niektórych leków na Parkinsona. Poprawia sprawność ruchową pacjentów i… występuje właśnie w bobie.

Lubicie bób?