Fasolka szparagowa – zarówno żółta, jak i zielona to źródło witamin i składników w mineralnych. Czym się różnią? Poznaj ich właściwości!

Zarówno żółta, jak i zielona „szparagówka” to źródło cennych witamin i składników mineralnych. Czy wiesz, że białko fasolki jest zbliżone składem do białka mięsa drobiowego lub wołowiny? Sprawdź, dlaczego warto jeść fasolkę szparagową.

Fasolka szparagowa – żółta czy zielona?

Zielona fasolka ma więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki. Dzięki temu jest polecana kobietom w ciąży i osobom chorym na cukrzycę. Dodatkowo ma trochę bardziej wyrazisty smak.

Żółta fasolka jest bogatsza w potas i fosfor, a do tego ma łagodniejszy smak i bardziej lubią ją dzieci.

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze, właściwości

  • Ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera silne przeciwutleniacze, a także witaminę C, E i beta karoten.
  • Wspomaga trawienie – szczególnie zielone strączki są bogate w błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Dodatkowo witamina C i beta karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
  • Obniża poziom cholesterolu – zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.
  • Wzmacnia układ odpornościowy – szparagówki zawierają witaminę C oraz aglutyninę, które pełnią ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.
  • Wspomaga leczenie artretyzmu – ugotowana fasolka działa moczopędnie i przyspiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Dzięki temu wspomaga leczenie artretyzmu, a także chorób nerek i pęcherza moczowego.
  • Łagodzi objawy PMS i menopauzy – dostarcza witaminę K, która wspomaga stymulowanie krzepliwości krwi, co zmniejsza krwawienie podczas menstruacji oraz łagodzi objawy takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju. Dodatkowo zmniejsza częstotliwość uderzeń gorąca podczas menopauzy.
  • Wspomaga odchudzanie – zielone strączki są niskokaloryczne. W 100g fasolki znajduje się tylko 31 kcal, dlatego, że w 90% składa się z wody.
  • Polecana jest dla dzieci i kobiet w ciąży – fasolka jest bogata w witaminę K, która zapobiega utracie gęstości kości, a do tego białko fasolki jest zbliżone składem do tego, które znajduje się w mięsie drobiowym czy wołowinie.
  • Polecana jest dla osób z cukrzycą – szparagówka ma bardzo niski indeks glikemiczny IG15. Dodatkowo białko fasoli pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.