Zarówno żółta, jak i zielona „szparagówka” to źródło cennych witamin i składników mineralnych. Czym się różnią? Czy wiesz, że białko fasolki jest zbliżone składem do białka mięsa drobiowego lub wołowiny? Sprawdź, dlaczego warto jeść fasolkę szparagową.

Zielona fasolka ma więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki. Dzięki temu jest polecana kobietom w ciąży i osobom chorym na cukrzycę. Dodatkowo ma trochę bardziej wyrazisty smak.

Żółta fasolka jest bogatsza w potas i fosfor, a do tego ma łagodniejszy smak i bardziej
lubią ją dzieci.

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze, właściwości

  • Ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera silne przeciwutleniacze, a także witaminę C, E i beta karoten.
  • Wspomaga trawienie – szczególnie zielone strączki są bogate w błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Dodatkowo witamina C i beta karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
  • Obniża poziom cholesterolu – zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.
  • Wzmacnia układ odpornościowy – szparagówki zawierają witaminę C oraz aglutyninę, które pełnią ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.
  • Wspomaga leczenie artretyzmu – ugotowana fasolka działa moczopędnie i przyspiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspomaga leczenie artretyzmu, a także chorób nerek i pęcherza moczowego.
  • Łagodzi objawy PMS i menopauzy – dostarcza witaminę K, która wspomaga stymulowanie krzepliwości krwi, co zmniejsza krwawienie podczas menstruacji oraz łagodzi objawy takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju. Dodatkowo zmniejsza częstotliwość uderzeń gorąca podczas menopauzy.
  • Wspomaga odchudzanie – zielone strączki są niskokaloryczne. W 100g fasolki znajduje się tylko 31 kcal, dlatego, że w 90% składa się z wody.
  • Polecana dla dzieci i kobiet w ciąży – fasolka jest bogata w witaminę K, która zapobiega utracie gęstości kości, a do tego białko fasolki jest zbliżone składem do tego, które znajduje się w mięsie drobiowym czy wołowinie.
  • Polecana dla osób z cukrzycą – szparagówka ma bardzo niski indeks glikemiczny IG15, a do tego białko fasoli pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.