Grzyby – właściwości i wartości odżywcze, które powinieneś znać. Jakie korzyści dla zdrowia niesie ze sobą spożywanie grzybów? Sprawdź!

GRZYBY – właściwości i wartości odżywcze

Grzyby to niezwykle różnorodna grupa organizmów, obejmująca ponad 100 000 znanych gatunków. Występują one w różnych środowiskach, od lasów, przez łąki, aż po miejskie tereny. Cenimy je za wyjątkowy smak i aromat. Cechą charakterystyczną grzybów jest to, że mają dużo wody – od 70 do 90 procent.

Grzyby jako źródło białka

Grzyby nie bez powodu określane są mianem „leśnego mięsa”, bowiem ich sucha masa składa się wyłącznie z białka, którego ilość zależy od wieku i gatunku grzyba. Kilogram grzybów = pół kilograma mięsa. Zdaniem specjalistów najwięcej białka znajdziemy w młodych pieczarkach, borowikach i purchawkach.

CIEKAWOSTKA:
W pieczarkach hodowlanych – jest aż 44 procent białka. Z kolei suszone borowiki zawierają prawie dwa razy więcej białka niż mięso wołowe.

Grzyby a zdrowie i odchudzanie

Dodatkowymi atutami grzybów są aminokwasy egzogenne, w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach i minimalne ilości tłuszczu. Badania naukowe potwierdzają, że grzyby są cennym źródłem witamin i minerałów. Stężenia poszczególnych witamin (na przykład B2, B3, B5 czy PP) porównywalne są z takimi produktami spożywczymi, jak wątroba, drożdże czy marchewka.

Na przykład 100 g świeżych grzybów jest w stanie zaspokoić około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę (witaminę B3) i w około 20 proc. na witaminę B2. Popularne kurki (Cantharellus) mają tyle witaminy B1, co drożdże piekarskie.

Grzyby to idealne danie dla osób odchudzających się. A wynika to z ich składu: świeże grzyby składają się głównie z wody − zawartość wody waha się od 70 do 90 proc.

Grzyby są też produktem spożywczym niskokalorycznym (35–50 kcal w 100g świeżej masy owocników), m. in. dzięki niskiej zawartości sacharydów. Z kolei związki celulozy i chityny (których nasz organizm nie trawi) pełnią rolę substancji balastowych, które pobudzają procesy trawienne.

Chityna występująca w grzybach, to nic innego jak odpowiednik celulozy, cenionej przecież przez dietetyków frakcji błonnika. Jest „lubiana” przez osoby odchudzające się, gdyż „zapycha” dając uczucie sytość. Dlatego grzyby z powodzeniem mogą znaleźć się w diecie osób, które mają problemy z nadwagą lub są otyłe.

Wybierz zdrową dietę z Programem Królów

Jeśli jesteś zainteresowany dietą, która będzie sprzyjała Twojemu zdrowiu i procesowi odchudzania, warto rozważyć wypróbowanie Programu Królów. To unikalny program żywieniowy, który dostosowany jest do indywidualnych potrzeb i preferencji każdej osoby. Skontaktuj się z ekspertem, aby porozmawiać bezpłatnie i dowiedzieć się więcej na temat tego, jak Program Królów może Ci pomóc osiągnąć Twoje cele zdrowotne i żywieniowe. Decyzja o dołączeniu do programu należy do Ciebie, ale pamiętaj, że zdrowa dieta to klucz do dobrego samopoczucia i skutecznego odchudzania.

Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.