Parafrazując słowa wiersza Jana Brzechwy, to całoroczne warzywo wykorzystywane w naszej kuchni od pokoleń. Jest nie tylko uniwersalnym i bardzo popularnym składnikiem wielu narodowych dań, ale co najważniejsze jest olbrzymią skarbnicą ważnych dla utrzymania naszego zdrowia składników odżywczych. To właśnie na tą stronę kapusty chcę Wam dzisiaj zwrócić uwagę.

Kapusta biała zawiera znaczące ilości witaminy C, jest bogata w błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Posiada substancje o działaniu antynowotworowym, zapobiegającym zwłaszcza rakowi piersi, okrężnicy i płuc. Regularne spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyści organizm z toksyn i wolnych rodników. Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Dodatkowo wzmacnia odporność i pomaga przy anemii i obrzękach wywołanych gromadzeniem się płynów w organizmie. Kapusta biała posiada również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Zarówno dawniej, jak i dzisiaj często okłada się liśćmi z kapusty trudno gojące się rany, oparzenia i zakażenia. Okłady te działają kojąco na bóle reumatyczne. Kapusta biała działa wspomagająco na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto, posiada niezbędny dla zdrowia arsen.

Opisując właściwości zdrowotne kapusty nie możemy zapominać o drugiej najpopularniejszej jej formie, a mianowicie kapuście kiszonej. Zawarte w kapuście kiszonej bakterie mlekowe przyspieszają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i działają profilaktycznie na układ odpornościowy. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit. Dodatkowo kapusta kiszona wykazuje działanie przeciwzapalne i zapobiega występowaniu wrzodom żołądka. Zawarty w kiszonej kapuście gefarnat stymuluje dodatkowo ściany żołądka i zwiększa produkcję śluzu dzięki temu jest ona skuteczna w walce ze zgagą.

Kapusta jest produktem, który w Programie Królów dozwolony jest od pierwszego dnia Programu i jest w nim nieprzerwanie w każdym kolejnym tygodniu. Jej szerokie zastosowanie kulinarne daje olbrzymie możliwości w procesie sporządzania najróżniejszych dań zarówno na zimno jak i na ciepło. Uniwersalność kapusty i łatwość obróbki, stawia to smaczne i tanie warzywo w czołówce rekomendowanych przez nas produktów niezwykle skutecznych w procesie redukcji masy ciała. Im więcej jej zjesz, tym szybciej schudniesz

Ciekawostka !!!  😉

Corocznie w trzecią sobotę września w Brukach Unisławskich (wieś w woj. Kujawsko pomorskim) odbywa się Święto Kapusty. Mieszkańcy regionu oraz wszyscy miłośnicy tego popularnego warzywa przyjeżdżają tu, aby wspólnie uczcić zakończenie lata, rozkoszując się jednocześnie smakami jesieni. Święto Kapusty przyciąga tłumy miłośników tradycyjnego bigosu i kapuśniaku, jest również okazją do odkrywania nowych smaków, zapachów i aromatów z kapustą w roli głównej. Degustacja potraw na bazie kapusty to jeden z wielu punktów programu imprezy.