Kasza gryczana to kasza, która – ze względu na właściwości i wartości odżywcze – zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. Kasza gryczana obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Kasza gryczana (hreczana) to kasza, które właściwości i wartości odżywcze są znane od dawna. Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej do różowej.

Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość, jak białko roślin strączkowych. Kasza gryczana jest bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, której nasz organizm sam nie wytwarza, tylko trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Lizyna jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie na kondycję psychiczną. Naukowcy ocenili, że spożycie 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy egzogenne. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. W związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię czy nietolerujące glutenu. Kasza gryczana jest bogata w błonnik pokarmowy, w którym zawartość frakcji rozpuszczalnej wynosi 3-7%, a nierozpuszczalnej 2-3%. Nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza perystaltykę jelit, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody. Rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, obniża poposiłkową glikemię.

Spożycie 100 g kaszy gryczanej jest równoważne z 20-30% zalecanym do prawidłowego trawienia, dziennym spożyciem błonnika. Indeks glikemiczny kaszy gryczanej jest niski i wynosi 54, w związku z tym mogą ją włączyć do jadłospisu osoby chore na cukrzycę. Bogactwo kaszy to także witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, cynk oraz jod.