Korzyści zdrowotne brokułów: Niezwykłe właściwości i korzyści zdrowotne
Powszechnie wiadomo, że jedzenie warzyw przynosi wiele korzyści organizmowi. Zawierają one sporo wartości odżywczych, minerałów oraz witamin, które wspierają człowieka w codziennym funkcjonowaniu. Brokuły, nazywane „królem warzyw”, nie bez powodu są jednym z najzdrowszych warzyw dostępnych w sklepie. Zawierają wiele niezbędnych substancji odżywczych, które pomagają zwalczać liczne choroby i schorzenia. Ponadto są bardzo łatwe w przygotowaniu i można je jeść w wielu postaciach. Dlaczego więc warto sięgnąć po brokuły? Jakie korzyści zdrowotne brokułów warto znać? Co zawierają i kto powinien je jeść?
Brokuły — wartości odżywcze
Brokuły to bez wątpienia jedne z najzdrowszych warzyw, jakie obecnie można znaleźć w sklepie. Są one bogate w różne składniki odżywcze, które przyczyniają się do prawidłowego działania i funkcjonowania organizmu:
- Posiadają kaempferol, czyli substancję antyalergiczną.
- Są bogate w witaminy K i A, które pomagają organizmowi wchłaniać witaminę D. Poza tym witamina A, nazywana witaminą młodości, spowalnia procesy starzenia się i pozytywnie działa na kości.
- Zawierają bardzo dużo błonnika — aż 2,6 g na 100 g produktu.
- Można w nich znaleźć substancje korzystnie wpływające na wzrok, a także glukorafaninę, która świetnie działa na komórki skóry.
- Występuje w nich wiele antyoksydantów, których głównym zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników.
- Potas, który zapobiega skurczom, występuje w brokułach w dużej ilości.
- Są bogate w witaminę C, wpływającą na odporność.
Korzyści zdrowotne brokułów — właściwości prozdrowotne
Ostatnio dużo się mówi o właściwościach antynowotworowych brokułów. Zawierają one glukozynolany, które działają prewencyjnie. Regularne spożywanie brokułów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego, prostaty, skóry, piersi oraz płuc.
Korzyści zdrowotne brokułów — na co są dobre?
Ponadto brokuły działają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie niemal wszystkich układów, mi.in pokarmowego czy krwionośnego. Po „króla warzyw” powinny szczególnie często sięgać osoby mierzące się z nadciśnieniem tętniczym. Brokuł zawiera bowiem aż 295 mg potasu na 100 g produktu. Pierwiastek ten sprawia, że naczynia krwionośne rozszerzają się, dzięki czemu krew może swobodnie płynąć. Wpływa to korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Brokuły to także pomoc w walce z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. Zawarty w brokułach sulforafan zabija bakterie odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Niszczy także drobnoustroje przyczyniające się do powstawania infekcji przełyku, a nawet raka żołądka. Sulforafan potrafi eliminować bakterie, które są odporne na nawet najsilniejsze antybiotyki.
Brokuły powinny znaleźć się także w codziennej diecie diabetyków ze względu na korzyści zdrowotne brokułów. Ich indeks glikemiczny wynosi tylko 15. Brokuły zmniejszają też ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, na które szczególnie są narażone osoby zmagające się z cukrzycą. Ponadto chrom zawarty w tym warzywie, w połączeniu z insuliną, skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Brokuł to także produkt rekomendowany przez dietetyków. Ugotowane 100 g zawiera tylko 35 kcal! Ponadto błonnik, którego w tym produkcie jest bardzo dużo, zapycha żołądek i daje poczucie sytości na dłuższy czas.
Brokuły — przeciwwskazania do spożycia
Czasami brokuły mogą wpływać niekorzystnie na zdrowie. Jest to związane z obecnością goitrogenów, czyli substancji wpływających na syntezę hormonów tarczycy. Dlatego osoby z chorobami dotyczącymi tego narządu powinny zwrócić uwagę na ewentualne niebezpieczeństwo. Brokułów nie należy spożywać również w przypadku zespołu jelita drażliwego. Zdrowe osoby nie muszą się jednak niczego obawiać.
Zapraszamy do skorzystania z oferty
W Programie Królów brokuły są elementem diety już od pierwszego tygodnia! Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych w sklepie. Odkryj korzyści zdrowotne brokułów, ich wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne.Chcesz wiedzieć, jakie jeszcze produkty mogą być spożywane przez osoby odchudzające się? Zapisz się na bezpłatną konsultację z ekspertem ds. odchudzania i zdrowego żywienia.