Sprawdź, jakie funkcje spełniają w naszym organizmie i w jakich produktach je znajdziesz!

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 – źródła

Wśród kwasów omega-3 największe znaczenie dla organizmu mają:

– ALA – kwas alfa linolenowy (silny antyoksydant, spowalnia glikację białek, czyli proces starzenia się organizmu);
– EPA – kwas eikozapentaenowy (ma znaczenie przede wszystkim dla układu sercowo-naczyniowego);
– DHA – kwas dokozaheksaenowy (jest składnikiem budulcowym tkanki nerwowej, dlatego jest szczególnie ważny w okresie życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie).

ALA odnajdziemy przede wszystkim w oleju lnianym, rydzowym, rzepakowym i sojowym, a także orzechach włoskich, siemieniu lnianym oraz nasionach chia.

Z kolei EPA i DHA znajdują się w tłustych rybach morskich takich jak śledź, makrela, halibut czy łosoś, owocach morza oraz algach. Tłuszcze z rodziny omega-3 obecne są również w żywności funkcjonalnej, np. margarynach miękkich.

Kwasy omega-3: funkcje prozdrowotne

– obniżają stężenie triglicerydów we krwi (hamując ich syntezę w wątrobie i jelitach),
– normalizują ciśnienia krwi,
– działają przeciwzakrzepowe i przeciwzapalnie,
– hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca oraz choroby wieńcowej,
– wspomagają pracę mózgu (poprawiają ukrwienie mózgu i przepływ bodźców, wpływają na proces zapamiętywania, koncentrację, chronią przed demencją),
– hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną (działanie przeciwalergiczne),
– działają przeciwmiażdżycowo,
– poprawiają wzrok (są składnikiem budulcowym siatkówki, chronią przed wadami wzroku i zwyrodnieniem plamki żółtej)
– poprawiają funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu (działanie przeciwdepresyjne),
– hamują lipogenezę (chronią przed otyłością),
– oddziałują korzystnie na skórę.

 

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-6 – źródła

Najważniejsze dla organizmu kwasy omega 6 to:

LA – kwas linolowy (silny antyoksydant, hamuje rozwój nowotworów, chroni przed otyłością,
przy cukrzycy – chroni przed powstawaniem późnych powikłań);
GLA – kwas gamma- linolenowy (szczególnie korzystne działanie dla skóry);
AA, ARA – kwas arachidonowy (budulec błon komórkowych, ma wpływ na regulację kurczliwości naczyń krwionośnych).

Źródło kwasów omega-6:
Oleje roślinne: kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy, arachidowy, sojowy, kokosowy, rzepakowy, z pestek winogron, oliwa; sezam, pestki dyni i słonecznika, orzechy ziemne, migdały; awokado.

Te kwasy należy spożywać w umiarze, dostarczane w nadmiarze mogą zaszkodzić. Kwasy omega-6 mogą być pobierane przez organizm tylko w obecności kwasów omega-3, inaczej przeważają ich negatywne cechy i omega-6 zamiast pomóc – zaszkodzi.

Kwasy omega-6: funkcje prozdrowotne

– mają właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące,
– zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych – chronią przed zawałem serca i udarem mózgu,
– obniżają poziom złego cholesterolu LDL (pod warunkiem, że nie spożywamy ich zbyt dużo),
– stabilizują ciśnienie tętnicze,
– łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych (RZS, toczeń);
– w życiu płodowym odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego,
– pomagają utrzymać dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci;
– wspomagają leczenia neuropatii cukrzycowej (przyjmowanie GLA łagodzi bóle neuropatyczne).

 

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-9 – źródła

Omega-9 to kwas jednonienasycony, zaliczany do NNKT warunkowo, ponieważ organizm jest w stanie samodzielnie go syntetyzować, pod warunkiem dostatecznej podaży kwasów omega-3 i -6. Głównym przedstawicielem kwasów omega-9 jest kwas oleinowy.

Źródła kwasów omega-9:
siemię lniane, oliwa, oleje: rzepakowy, słonecznikowy, z awokado, migdałów, orzechów ziemnych, awokado, migdały, orzechy ziemne, pistacje.

Spożywanie kwasów omega ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego, aby jak najskuteczniej komponować swoje posiłki w oparciu o kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, zgłoś się do nas i porozmawiaj z ekspertem Programu Królów!

Kwasy omega-9: funkcje prozdrowotne

– obniżają stężenie złego cholesterolu, a podnoszą dobrego,
– obniżają poziom trójglicerydów,
– chronią skórę przed utratą wody, jako silny antyoksydant spowalnia proces starzenia się skóry.