Przepis na bąbelkową lemoniadę rabarbarową

Lemoniada rabarbarowa – wypróbuj nasz przepis. Poniżej prezentujemy pomysł na bąbelkową lemoniadę rabarbarową. Brzmi słodko i pysznie, prawda?

Rabarbar, który kojarzymy najczęściej ze słodkim kompotem, dodatkiem do truskawkowej konfitury lub ciastem drożdżowym to bylina klasyfikowana jako warzywo. A te części, których używamy w kuchni to ogonki liściowe. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i mogą mieć kolor czerwony, różowy lub zielony. Dodatkowa zasada, o której warto pamiętać to: im czerwieńszy rabarbar tym słodszy smak!
Na początek poznaj właściwości rabarbaru!
Jakie właściwości ma rabarbar?
  • Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera także magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dostarcza naszemu organizmowi bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.
  • Ważne! W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.
  • Rzewień lekarski, czyli lecznicza odmiana rabarbaru, ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.
Rabarbar jest niskokaloryczny – 100 g ma jedynie 21 kalorii. Ponadto jest niskoglikemiczny, dzięki czemu możesz go spożywać również wówczas, gdy masz problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru.
Ciekawostka: w Chinach rabarbar to jedna z 50 najważniejszych roślin leczniczych, która stosowana jest, np. jako środek na ból zębów.

Lemoniada rabarbarowa – przepis

SKŁADNIKI:

  • Cztery ŁODYGI RABARBARU
  • 750 ML WODY
  • Trzy ŁYŻKI ERYTRYTOLU
  • Jedna MAŁA LIMONKA LUB CYTRYNA
  • Sześć TRUSKAWEK
  • 1-1i1/2 litra wody gazowanej mineralnej
  • kilka gałązek mięty lub tymianku
  • lód w kostkach opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

1. Łodygi rabarbaru dokładnie umyj i odetnij końcówki. Następnie każdą z nich podziel na kilka części i zalej wodą.
2. Całość gotuj na małym ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Kompot przecedź przez sitko, posłodź i pozostaw do ostygnięcia.
3. Limonkę lub cytrynę pokrój na cienkie plastry, a truskawki na połówki lub ćwiartki.
4. Następnie do lemoniady dolej wodę gazowaną, dodaj owoce, gałązki mięty lub tymianku i lód.

I gotowe!

Ten przepis (na: lemoniada rabarbarowa) pokazuje, jak szybko i łatwo wykonać można domową lemoniadę bez cukru, sztucznych dodatków, słodzików, i w dodatku zdrową!

Podsumujmy – dlaczego warto pić lemoniadę rabarbarową?
  • Rabarbar ma właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, pań w okresie przekwitania oraz mężczyzn zmagającym się z przerostem prostaty.
  • Rabarbar ma naprawdę niewiele kalorii – po zjedzeniu około 10 dag ogonków rabarbaru przyswajamy tylko 20 kcal.
  • Ponadto podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych.
Same plusy i jakie orzeźwienie!

Zapraszamy także Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.

 

**************

 

Chcesz poznać więcej przepisów na zdrowe, niskokaloryczne dania?

Zapraszamy Cię do pobrania naszych bezpłatnych eBooków z przepisami:

FIT DESERY – PROSTE I SZYBKIE PRZEPISY NA ZDROWE SŁODKOŚCI

5 ZIELONYCH PRZEPISÓW

10 JESIENNYCH ZUP KREM

ZDROWE SŁODKOŚCI

WIELKANOCNE PRZEPISY

4 PRZEPISY NA ZDROWE DANIA DLA OSÓB Z CUKRZYCĄ