MLEKA ROŚLINNE I ICH CENNE WARTOŚCI ODŻYWCZE

Mleka roślinne dobrze sprawdzają się jako zamienniki mleka krowiego. Kupując gotowe produkty, zwracajmy uwagę na skład – unikajmy dodatku substancji słodzących i sztucznych aromatów. W domu możemy przygotować mleko z praktycznie każdego rodzaju orzechów, nasion i zbóż.

Mleka roślinne i ich cenne wartości odżywcze. Czy mleko roślinne jest zdrowe? Dowiedz się, jakie mleko roślinne wybrać, np. do kawy.

MLEKO MIGDAŁOWE

Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a także wiele cennych minerałów (magnez, wapń, potas, cynk). Mleko z tych orzechów ma mało kalorii i jest polecane osobom cierpiącym na choroby układu krążenia oraz ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak wrzody czy refluks. Mleko migdałowe ma orzechowy, lekko słodki smak i świetnie nadaje się do płatków, kawy oraz ciast. 

MLEKO KOKOSOWE

W przeciwieństwie do wody kokosowej, mleko z orzecha kokosowego zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Właśnie z tego powodu budzi wiele kontrowersji. Kokosy są jednak dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz C i E. W ich miąższu znajdują się również minerały – żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Napój taki ma lekko słodki smak i jest dobrym substytutem dla zwykłego mleka. Można go używać do koktajli, pieczenia i kawy. Ze względu na dużą zawartość nasyconych tłuszczów eksperci radzą, by nie spożywać go codziennie, a raczej okazjonalnie.

MLEKO SOJOWE 

To najpopularniejsze mleko roślinne. Jest bogate w białko, dlatego chętnie piją je wegetarianie, weganie oraz wszyscy, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w ten składnik. Mleko sojowe zawiera również żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B. Zanim po nie sięgniesz, pamiętaj, że może wywoływać alergie i jest ciężkostrawne. Mleko sojowe można stosować w kuchni do wszystkiego jako zamiennik mleka krowiego.

MLEKO OWSIANE

Mleko owsiane jest bogate w błonnik i kwas foliowy, zawiera więcej wapnia od mleka krowiego, a ponadto jest źródłem wielu witamin i minerałów. Mała zawartość tłuszczu sprawia, że ma lekko wodnistą konsystencję, dzięki czemu idealnie nadaje się do gotowania i pieczenia.

MLEKO RYŻOWE

Mleko ryżowe to dobry wybór dla osób z nietolerancją laktozy. Powinni po nie sięgnąć również ci, którzy muszą ograniczyć cholesterol w diecie. Mleko ryżowe ma jednak mało wapnia i białka, dlatego nie ma wielu zwolenników. Producenci dodają do niego wapń oraz witaminę A i D.

Mleka roślinne – jak przygotować w domu?

W domu możemy przygotować mleko z praktycznie każdego rodzaju orzechów, nasion i zbóż.

Mleko migdałowe: 1 szklanka migdałów bez skórki (namoczonych przez 8-12 godzin) + 4 szklanki wody

Mleko kokosowe: 1 szklanka wiórek kokosowych (namoczonych przez 1-2 godziny) + 4 szklanki wody

Mleko sezamowe: 1 szklanka ziaren sezamu (namoczonych przez 4-6 godzin) + 4 szklanki wody

Mleko ryżowe: 1 szklanka ugotowanego ryżu + 4 szklanki wody

Mleko owsiane: 1 szklanka ziarna owsa lub płatków owsianych (namoczonych przez 8 godzin) + 4 szklanki wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeżeli zainteresowało Cię zagadnienie mleka roślinne wartości odżywcze, zobacz też: KAWOWE CIEKAWOSTKI

Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.

Zaobserwuj nas na: