
Złe nawyki żywieniowe – jak je rozpoznać i co zmienić?
Skutki złych nawyków żywieniowych
Nadwaga i otyłość występują w momencie, gdy dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem większą ilość energii niż tego potrzebuje w określonym czasie. Nadmiar energii zamieniany jest w tłuszcz i magazynowany w organizmie w formie tkanki tłuszczowej. Otyłość może być spowodowana wieloma czynnikami jednocześnie. Podstawowymi aspektami warunkującymi masę ciała jest sposób odżywiania oraz domowe zwyczaje dotyczące spożywania posiłków.
Nieprawidłowe odżywianie i domowe zwyczaje = nadwaga i otyłość!!
Kiedy kształtują się nawyki żywieniowe?
Na nasz sposób odżywiania wpływa wiele czynników środowiskowych takich jak:
– miejsce zamieszkania i dostępność różnorodnych produktów spożywczych,
– odległość od najbliższego sklepu spożywczego,
– fakt czy idziemy robić zakupy pieszo, jedziemy samochodem czy zamawiamy je przez internet z dostawą do domu,
– rodzaj i częstotliwość zamawianych gotowych dań z dostawą do domu lub pracy,
– zwyczaje osób, z którymi aktualnie mieszkamy,
– miejsce i rodzaj wykonywanej pracy.
Podstawowych nawyków żywieniowych uczymy się od najmłodszych lat obserwując rodziców i opiekunów. To od nich w pierwszej kolejności zależy, czy przekażą nam prawidłowe zasady odżywiania. Na przykład, czy posiłki jedzone są wspólnie, popijane są wodą, czy słodzonymi i gazowanymi napojami. Ważne jest też jak są obfite, czy składają się z jednego dania, czy z kilku i są zakończone deserem. Podświadomie stosujemy mniej więcej te same zasady w dorosłym życiu. Jeżeli powielamy złe nawyki, doprowadzą nas do nadwagi i otyłości.
Jak rozpoznać złe nawyki żywieniowe?
Nieprawidłowe odżywianie:
– jedzenie zbyt obfitych posiłków, składających się z zupy, dania głównego i deseru,
– jedzenie posiłków z mniej niż 3-4 godzinnymi przerwami między nimi,
– nieregularne jedzenie posiłków,
– dojadanie między posiłkami na przykład słonych lub słodkich przekąsek,
– nieregularne pory jedzenia posiłków
– nie jedzenie śniadań
– jedzenie jednego lub dwóch posiłków w ciągu dnia – np. po powrocie z pracy
– jedzenie później kolacji składającej się z tłustych produktów i węglowodanów
– picie napojów słodzonych
– mała ilość lub brak warzyw w diecie
– mała różnorodność spożywanych produktów oraz niechęć do próbowania nowych
Jeżeli 3 lub więcej z powyższych zachowań charakteryzują Twoją dietę, jesteś w grupie ryzyka nadwagi i otyłości. Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta, ale nie jest niemożliwa! Wystarczy powiedzieć TAK dla zdrowia, wypisać wszystkie nieprawidłowe zachowania i zamienić je na te zdrowe. Jeżeli chcecie mieć pewność, że przygotowany przez Was plan działania jest korzystny dla Waszego organizmu rekomendujemy skonsultowanie go z ekspertem, który dodatkowo opracuje dla Was indywidualny plan dietetyczny na 14 tygodni i będzie Was przez ten czas wspierał w jego realizacji!
Zrób pierwszy krok i wypełnij ankietę 👉 DOŁĄCZ