Kiedy dopada Cię przeziębienie, radzimy zajrzeć do kuchni. Znajdziesz tam wiele produktów, które wspomogą Cię w walce z pierwszymi objawami przeziębienia. Sprawdź, które produkty działają jak naturalne antybiotyki, jak należy je stosować i kiedy warto po nie sięgnąć.

Naturalne antybiotyki – lista

Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek swoje lecznicze właściwości zawdzięcza mieszaninie pochodnych siarkowych, m.in. alliinie, która podczas rozgniatania czosnku rozpada się m.in. na silnie zapachowy i bakteriobójczy związek zwany allicyną. Czosnek działa silniej od penicyliny.

Cebula jako antybiotyk

Cebula skutecznie zwalcza bakterie dzięki związkom lotnym (fitoncydy), które są uwalniane podczas krojenia lub miażdżenia warzywa, a także przez związki nielotne, które znajdują się w jej miąższu. Cebula sprawdzi się zwłaszcza w zwalczaniu zakażeń przewodu pokarmowego i nieżytów górnych dróg oddechowych. W tym ostatnim przypadku cebula nie tylko hamuje rozwój bakterii, lecz także zwiększa wytwarzanie śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego.

Naturalny antybiotyk z miodu

Miód swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy rzęsistka pochwowego. Poradzi sobie również z chorobotwórczymi grzybami z rodzaju Candida. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, miody lipowe i miody z gryki z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m., gdyż takie zawierają najwięcej inhibiny.

Naturalny antybiotyk – olejek z oregano

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown w swoich badaniach wykazali, że olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki, takie jak streptomycyna, penicylina i wankomycyna. Olejek z oregano poradził sobie z grzybami Candida albicans, które są główną przyczyną trudnych do leczenia grzybic, oraz z gronkowcem złocistym. Lecznicze właściwości olejku z oregano przypisuje się substancji o nazwie karwakrol, choć z badań wynika, że także inne związki zawarte w tym olejku działają bakteriobójczo. Przyjmując olejek, należy pamiętać, aby nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej dawki, tj. około 10 kropli na łyżeczce płynu 3 razy dziennie.

Ekstrakt z pestek grejpfruta

Wyciąg z pestek grejpfruta jest bogaty w bioflawonoidy, witaminę C i wiele innych cennych substancji. W medycynie naturalnej stosuje się go w profilaktyce i leczeniu chorób przewodu pokarmowego (wrzody żołądka lub wrzody dwunastnicy, stany zapalne błony śluzowej), zakażeniach dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry, a także jako środek podnoszący odporność organizmu, wyciąg z pestek grejpfruta potrafi zwalczyć ponad 800 różnych szczepów wirusów i bakterii, 100 szczepów grzybów oraz sporą liczbę pasożytów.

Jeżówka purpurowa

Przetwory z jeżówki, a konkretnie z jeżówki purpurowej, podnoszą naturalną odporność organizmu, a także działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jeżówka purpurowa zawiera wiele leczniczych substancji, jednak najsilniejsze działanie immunostymulujące mają zawarte w niej polisacharydy oraz izobutyloamidy.

Imbir jako antybiotyk

Sprawdzi się w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Wykazano, że przyprawa ta zwalcza takie patogeny, jak Salmonella, Listeria czy Campylobacter, które odpowiadają za zatrucia pokarmowe, zapalenia żołądka czy zapalenia jelit. To, dlatego imbir dodaje się do sushi (zawiera surową rybę) i owoców morza.

Naturalny antybiotyk z chrzanu

Świeży korzeń chrzanu ma działanie bakterio- wiruso- i grzybobójcze, które zawdzięcza substancjom, takim jak fitoncydy lizozym i alkohol fenyloetyl. Chrzan w postaci syropu sprawdzi się zwłaszcza w przebiegu infekcji dróg oddechowych. Syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe. Można go także zastosować w uciążliwym kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.

Żurawina

To naturalny antybiotyk stosowany przede wszystkim w infekcjach układu moczowego, wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Żurawina wypłukuje bakterie z dróg moczowych, dzięki czemu przyspiesza proces leczenia, a także zapobiega rozwojowi kolejnych infekcji. Poza tym zmniejsza ryzyko rozwoju wrzodów żołądka. Zapobiega bowiem osadzaniu się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę na ścianie żołądka.

Lapacho

Kora drzewa lapacho (pau d’arco) jest znana ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych od wieków. Napar z suszonej kory drzewa lapacho jest wykorzystywany przez rdzenne plemiona Ameryki Południowej i Środkowej. Badania wykazały, że lapacho zawiera wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas. Dwoma głównymi składnikami aktywnymi jest lapachol i beta-lapachon. Herbatę tę można stosować przy chorobach wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Należy również podkreślić, że jest skuteczna wobec bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka.

Jak widzisz, dbać o zdrowie możesz na wiele sposobów. Pamiętaj, aby dostarczać codziennie organizmowi właściwą ilość witamin i składników odżywczych. Chcesz wiedzieć, co jeszcze powinieneś jeść, aby zadbać o zdrowie i zwiększyć odporność organizmu? Porozmawiaj na ten temat z ekspertem Programu Królów!