Olej słonecznikowy czy rzepakowy? Który jest zdrowszy?
Wykorzystanie oleju w kuchni jest powszechnie znane. Używamy go niemal codziennie do przyrządzania posiłków. Rodzajów olejów jest wiele, jednak największą popularnością cieszą się oleje roślinne, a zwłaszcza olej słonecznikowy i olej rzepakowy. Każdy z nich ma wiele cennych właściwości. Dowiedz się, jakie i który z nich powinieneś wybrać.
Oleje roślinne – czym są?
Oleje roślinne dostarczają ludzkiemu organizmowi wiele niezbędnych substancji odżywczych, między innymi kwasów i witamin. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów olejów roślinnych, w tym właśnie olej rzepakowy i olej słonecznikowy. Wielu polskich smakoszy przyzwyczajonych jest do oleju słonecznikowego, jednak alternatywa w postaci oleju rzepakowego staje się coraz bardziej popularna.
Olej słonecznikowy – czym się charakteryzuje?
Olej słonecznikowy produkowany jest z ziaren słonecznika, w których znajduje się aż 38% oleju. Nasiona słonecznika zawierają wiele substancji odżywczych, witamin i aminokwasów. Dodatkowo wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, poprawiając metabolizm i działanie układu nerwowego. Olej słonecznikowy stanowi niezbędny element codziennej diety. Jest bardzo często wykorzystywany w kuchni ze względu na swoją zawartość. Bez względu na metodę wytwarzania oleju słonecznikowego, jest on zdrowy, jednak należy pamiętać, że jego spożycie nie może być nadmierne.
W oleju słonecznikowym znajduje się nawet 60% kwasów tłuszczowych Omega-6. Ponadto występuje w nim spora ilość witaminy E, beta-karotenu oraz lecytyny. Olej słonecznikowy działa antyoksydacyjnie, redukuje trądzik i wypryski, może zmniejszać bóle głowy i stany zapalne układu trawiennego oraz krążenia. Ponadto spowalnia proces starzenia się skóry. Kolejnym atutem oleju słonecznikowego jest regulowanie poziomu cukru we krwi.
Olej rzepakowy – charakterystyka
Olej rzepakowy powstaje z nasion rzepaku. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone pozytywnie wpływają na działanie układu sercowego oraz krwionośnego, a także na stan nerek i skóry. Ponadto cechuje się najniższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które znacząco zwiększają ryzyko chorób serca. Z tego względu olej rzepakowy jest rekomendowany przez lekarzy jako tłuszcz bezpieczny dla serca.
Olej rzepakowy zawiera dużo kwasów omega. Jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Stosunek ilościowy między kwasami Omega-6 i Omega-3 jest w przypadku oleju rzepakowego idealny. Bogata zawartość kwasu oleinowego obniża poziom „złego” cholesterolu w organizmie.
Olej rzepakowy, podobnie jak olej słonecznikowy, znajduje wiele zastosowań w kuchni. Mimo że olej rzepakowy jest w naszym kraju mniej popularny, cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
Jaki olej wybrać? Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Przechodząc do najważniejszego pytania, który olej jest zdrowszy, olej rzepakowy czy olej słonecznikowy, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Właściwości, składniki odżywcze oraz kwasy jednego i drugiego oleju znacząco się różnią. Z drugiej strony oba mają wiele cennych składników odżywczych.
Olej słonecznikowy zawiera więcej witaminy E, która działa przeciwutleniająco i niweluje wolne rodniki. Olej rzepakowy zawiera więcej witaminy A, która poprawia kondycję skóry i oczu, oraz witaminy K, która odpowiada za krzepnięcie krwi.
Oba oleje stanowią dobre źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej słonecznikowy zawiera większe ilości tych kwasów, ale dominują w nim kwasy tłuszczowe Omega-6, a kwasów Omega-3 jest znacznie mniej. Z kolei kwasów Omega-3 jest dużo w oleju rzepakowym.
Olej słonecznikowy powinny włączyć do diety osoby cierpiące na insulinooporność oraz cukrzycę, ponieważ reguluje on poziom cukru we krwi.
Wiele zależy od tego, do czego dany olej będzie wykorzystywany i w jakich ilościach. Pamiętaj, że nie trzeba decydować się wyłącznie na jeden rodzaj oleju, można je zróżnicować. W zbyt dużych ilościach efekty zdrowotne mogą być odwrotne w stosunku do zamierzonych.
Nie brakuje opinii, że olej rzepakowy jest zdrowszą alternatywą. Warto zwrócić uwagę na konkretne okoliczności, ponieważ w niektórych sytuacjach zdrowotnych dany olej może okazać się lepszym wyborem. Pamiętaj, aby przechowywać oleje w odpowiednich warunkach.
Każdy zatem sam dokona wyboru i sobie odpowie – olej słonecznikowy czy rzepakowy?
Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie i odpowiedniej podaży tłuszczów, ale nie masz dostatecznie dużo czasu na samodzielne przygotowanie planu żywieniowego, serdecznie zapraszamy do kontaktu z naszymi ekspertami ds. żywienia.