Lato to czas świeżych owoców. Królują przede wszystkim truskawki, borówki i maliny. To także najlepszy czas, aby zadbać o siebie i bliskich przygotowując zdrowe i pyszne przekąski.

Owoce są istotnym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika, zawierają antyoksydanty, takie jak: witamina A, witamina C i witamina E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie podczas np. stresu, stanów zapalnych oraz narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe. Owoce to również źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Świeże owoce, soki owocowe oraz owoce suszone powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.

PRZEPIS 1: Zdrowotne borówkowe smoothie

Wypróbuj przepyszny koktajl z udziałem borówek w roli głównej!

Składniki:

  • 1 szklanka 250 ml mrożonych lub świeżych borówek (mogą być również inne owoce jagodowe),
  • 175 ml szklanki soku ananasowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 banan.

Miksuj w blenderze borówki (lub inne owoce jagodowe), sok z ananasa jogurt naturalny i banany, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelej do szklanki. 5 minut pracy, a tyle pyszności i zdrowia!

PRZEPIS 2: Smoothie arbuzowo – truskawkowe

To właśnie soczysty arbuz kojarzy się z sezonem letnim, dlatego zwłaszcza latem polecamy Ci przepis na smoothie arbuzowo – truskawkowe!

Arbuz i jego właściwości:

  1. Dzięki temu, iż owoc składa się przede wszystkim z wody jest moczopędny. Polecany jest zatem w chorobach nerek.
  2. Ponadto zawiera likopen, który występuje w czerwonych owocach i wzmacnia system antyoksydacyjny organizmu oraz walczy z wieloma chorobami, także nowotworowymi.
  3. Arbuz kojarzony jest przede wszystkim z letnimi upałami, nic w tym dziwnego, ponieważ świetnie gasi pragnienie.
  4. Odpowiednio schłodzone owoce mogą nawet zbijać temperaturę rozgrzanego ciała. Arbuzy są więc zbawienne, gdy za oknem pełne słońce!
  5. Zawiera potas, który pomaga kontrolować ciśnienie we krwi, ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu (który odpowiada za nadciśnienie tętnicze), hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Zmniejsza więc ryzyko zawału i chorób związanych z układem krwionośnym.
  6. Znajdują się w nim witaminy z grupy B i szereg makro oraz mikro elementów.

PRZEPIS NA ARBUZOWE SMOOTHIE

Składniki:

  • 100 g arbuza
  • 1/2 soku z limonki
  • 1/2 obranego ogórka
  • szklanka truskawek
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

Arbuza miksujemy z truskawkami i ogórkiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z limonki i szczyptę soli.
Miksujemy na gładką masę. Na zdrowie!

PRZEPIS 3: Smoothie bananowo-pomarańczowe

To pożywny napój pełen witamin. Można go pić na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek i kolację. Gwarantowana duża dawka witamin i energii!

Składniki:

  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 banany
  • Sok z połówki cytryny
  • Opcjonalnie 1 łyżka brązowego cukru

PRZEPIS 4: Sorbet truskawkowy

Oto przepis na odrobinę zdrowych słodkości.

Składniki:

  • paczka mrożonych truskawek
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Podawać same lub ze świeżymi borówkami. Smacznego!

Sorbet dozwolony jest od 2 tygodnia Programu Królów. Chcesz uzyskać więcej informacji na temat Programu Królów? Wypełnij formularz!

Życzymy smacznego!