Zielone warzywa są dobre na odchudzanie! Są łatwo dostępnym źródłem witaminy C oraz magnezu. Ponadto usprawniają pracę układu pokarmowego, niwelują uczucie głodu, a do tego są niskokaloryczne i oczyszczające dla organizmu. To ważne składniki zarówno zbilansowanej diety, jak i planu redukcji masy ciała. Pomogą Ci zapełnić w łatwy i szybki sposób Twój dietetyczny talerz.
Zielone warzywa dobre na odchudzanie – poznaj ich właściwości
BROKUŁY zawierają dużo witaminy C, a także mają wiele właściwości prozdrowotnych takich jak likwidowanie komórek nowotworowych w ich wczesnym stadium rozwoju, zapobieganie powstawaniu wrzodów i udrażnianie naczyń krwionośnych.
SAŁATA to źródło luteiny, zeaksantyny, silnych przeciwutleniaczy, które zapewniają ochronę przez zwyrodnieniem plamki żółtej. Salata dostarcza witamin z grupy, kwas foliowy, witamin E i C, potasu, żelaza, magnezu i kwasów organicznych. Wzmacnia układ nerwowy, poprawia trawienie i odkwasza organizm.
SZPINAK dedykowany jest dla osób cierpiących na anemię oraz narażonych na rozwój miażdżycy. Szpinak skutecznie redukuje poziom cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe, a także wspomaga rozwój układu nerwowego u płodu. dlatego jest zalecany w diecie kobiet ciężarnych.
BAZYLIA posiada bardzo niski indeks glikemiczny i jest bogatym źródłem witaminy K. Dostarcza również witaminy A, C, mangan, miedź, żelazo, wapń i magnez. Zawiera flawonoidy, które chronią organizm na poziomie komórkowym, a także właściwości opóźniające procesy starzenia.
GROSZEK dostarcza witamin z grupy B, a także K, E i C. Zielony groszek zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, zawału serca, a także nowotworów. Dodatkowo poprawia kondycję oczu, zwiększa odporność organizmu, w kontakcie z wirusami.
RUKOLA to źródło witamin C, E, K oraz foliantów. Dzięki wysokiej zawartości witaminy K wspiera układ kostny. Jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, dlatego korzystnie działa na układ pokarmowy, poprawia perystaltykę i jest idealna na odchudzanie. Dodatkowo ma działania antybakteryjne i zapobiega anemii.
Jeśli lubisz warzywa i chcesz dowiedzieć się, jak efektywnie wpleść je do swojej diety, aby osiągnąć cele zdrowotne i odchudzające, skorzystaj z bezpłatnej konsultacji w Programie Królów. Nasz Ekspert pomoże Ci stworzyć indywidualny plan żywieniowy, który będzie idealnie dopasowany do Twoich potrzeb. Zapisz się na bezpłatną konsultację już teraz!
Zielone warzywa – zdrowe przepisy
Dzięki zielonym warzywom ożywisz swoje menu, ponieważ możesz je wykorzystać w wielu potrawach (np. w sałatkach czy koktajlach)! Oto jeden z pomysłów na zielony talerz:
ZIELONA SHAKSHUKA ze szpinakiem
Składniki:
- 4 jajka
- ząbek czosnku
- mała szalotka
- szklanka groszku
- zielona papryka
- garść szpinaku
- szczypta kuminu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy posiekany czosnek i szalotkę przez około 2 minuty. Dodajemy pozostałe składniki: groszek (może być mrożony), pokrojoną w paski zieloną paprykę, szpinak, a następnie posypujemy kuminem, solą i pieprzem. Następnie smażymy warzywa, aż zmiękną. Wbijamy na zawartość patelni jajka i czekamy, aż usmażą się sadzone.
Smacznego!
Więcej zdrowych, zielonych przepisów znajdziesz w ebooku: 5 zielonych przepisów
Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.