Święta Wielkanocne to czas spotkań z najbliższymi i jedzenia tradycyjnych potraw. Aby ułatwić Ci przejście przez święta bez wyrzutów sumienia, polecamy wypróbowanie zdrowych świątecznych przepisów od Programu Królów – babeczki, faszerowane jajka, schab pieczony w jabłkach i cebuli, Sałatka z łososia i awokado i drobiową pieczeń rzymską.

Przepis na babeczki wielkanocne

Przygotowaliśmy dla Was smaczny przepis na babeczki. Zwróćcie uwagę, że cukier zastąpiliśmy ksylitolem. To nie jedyny zamiennik cukru, jaki można kupić w sklepie. Polecamy naturalne słodziki, takie jak: stewia, erytrytol, melasa czy wartościowy miód.

Faszerowane jajka – przepis

Jaja są bardzo zdrowe! W Programie Królów jemy ich od 2 do 3 dziennie. Zawierają:

  • mnóstwo składników odżywczych w tym witaminy: A, D, E, a także B12 i B2, kwas foliowy oraz minerały – jod, żelazo, wapń, cynk czy selen,
  • wiele aminokwasów, które są odpowiedzialne za budowanie i regenerację komórek, spowalniając proces starzenia,
  • wit. B oraz kwasy tłuszczowe Omega 3.

Schab pieczony w jabłkach i cebuli

Nasza staropolska kuchnia to wpływ wielu kultur i rozbicie na kuchnie regionalne, które powstały przez rozbiory Polski. W porównaniu do innych kuchni narodowych – nie posiada wielu tradycyjnych, typowo polskich potraw. Ogromny wpływ na to miała burzliwa historia naszego kraju, która na przestrzeni dziejów borykała się z najazdami i wpływami innych państw. W ostatnich latach kuchnia regionalna wyraźnie odradza się, a typowe potrawy stają się popularne nie tylko w Polsce, ale i poza granicami naszego kraju. Do najpopularniejszych potraw kuchni polskiej zalicza się: rosół, barszcz biały, kotlety mielone, pierogi, barszcz czerwony, flaczki, kluski ziemniaczane oraz zaproponowany przez nas schab zgodny z zaleceniami Programu, oczywiście w wersji dietetycznej.

Sałatka z łososiem i awokado

Rozsmakuj się propozycją sałatki z wędzonym łososiem. Sałatka dzięki zawartości dużej ilości warzyw jest źródłem witamin, a łosoś jako źródło kwasów omega i białka może stanowić doskonały dodatek nie tylko smakowy, ale także prozdrowotny. Łosoś cieszy się dużym zainteresowaniem wśród smakoszy ryb, ale ma różne opinie, dlatego wybieraj świadomie – zwracaj uwagę na pochodzenie i rodzaj hodowli.

Pieczeń rzymska drobiowa

W tradycji polskiej pieczone mięsa na świątecznym stole są tak samo ważne jak dania z jajek. Pieczeń rzymska nie jest typowo polską potrawą, jednak na stałe zagościła na wielu polskich stołach. To danie popularne na całym świecie pod różnymi nazwami. W Polsce występująca pod nazwą klops przyrządzana jest z różnych mieszanek mięsa mielonego i z dodatkiem wielu przypraw. Nasza propozycja na pyszną pieczeń rzymską z mięsa drobiowego z jajkiem, którą warto przygotować własnoręcznie z najwyższej jakości składników – wtedy wiesz, co jesz. Podawana z chrzanem czy ćwikłą, z ogórkiem kiszonym lub konserwowym pieczeń rzymska jest prawdziwym przysmakiem.

Życzymy Zdrowych Świąt Wielkanocnych!