BORÓWKI amerykańskie – jakie mają właściwości i wartości odżywcze?

Borówki rosną nie tylko w naszych ogrodach czy na działkach, ale również bez problemu dostaniesz je w sklepie. Prócz przepysznych walorów smakowych, posiadają ogromne walory zdrowotne. Naprawdę warto je docenić.

BORÓWKI AMERYKAŃSKIE – właściwości i wartości odżywcze

Poznaj 5 zaskakujących właściwości borówek!

1. Po pierwsze – są pełne antyoksydantów

Borówki to naturalna skarbnica witamin. Te leśne małe owoce bogate są w witaminy takie jak: witamina C, A, E. Swój kolor zawdzięczają antocyjanom, odmianie flawonoidów, która w badaniach laboratoryjnych spowalniała wzrost komórek rakowych!

2. Po drugie – poprawiają pamięć

Wciąż o czymś zapominasz? Zjedz borówki! Te owoce, podobnie jak ćwiczenia umysłowe, mogą poprawiać pamięć! Borówki amerykańskie zawierają bowiem flawonoidy, które usprawniają połączenia w mózgu i komunikację między komórkami oraz ułatwiają regenerację neuronów. Badania populacyjne sugerują, że osoby spożywające najwięcej truskawek i borówek, wykazują mniejsze zaburzenia zdolności poznawczych niż te, które jedzą niewiele owoców jagodowych.

3. Po trzecie – dobrze wpływają na wzrok

Borówki doskonale wpływają również na wzrok. W ludzkim oku pod wpływem energii promieni świetlnych wytwarza się bardzo dużo wolnych rodników. Jeżeli nie zostaną zneutralizowane, przyspieszają psucie się wzroku. A te małe, leśne owoce są doskonałym lekarstwem chroniącym przed tym schorzeniem. Dlatego obowiązkowo sprawdzą się u osób, których praca wymaga np. ciągłego patrzenia się w monitor komputerów, lub których oczy narażane są na niebezpieczne promieniowanie (np. spawacze).

4. Po czwarte – poprawiają trawienie

Owoce te działają regulująco na czynności trawienne, infekcje dróg moczowych, choroby nerek, pęcherza moczowego oraz kamicy moczowej. Związki zawarte w liściach borówki amerykańskiej wspaniale dezynfekują bowiem przewód pokarmowy, a tym samym znoszą wzdęcia brzucha i są dobrym lekiem w niezbyt nasilonych biegunkach.

5. Po piąte – hamują rozwój nowotworów

Posiadają dużo kwasu elagowego. Ma on właściwości przeciwnowotworowe – hamuje rozwój nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Borówki są także źródłem kwasu foliowego, który chroni przed nowotworami macicy, przeciwdziała wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków oraz dobrze oddziałuje na rozwój płodu

Tak naprawdę długo możemy wymieniać właściwości zdrowotne tych owoców. Wymieniliśmy najważniejsze z nich. Osoby niechętne do spożywania tych dobrodziejstw przekonać może również to, że regularne spożywanie borówki amerykańskiej reguluje poziom złego cholesterolu, wpływa dobroczynnie na układ oddechowy, moczowy i nerwowy Poprawia krążenie i pamięć oraz procesy myślowe, jak również koordynację ruchową i refleks. Działa przeciwzapalnie i odtruwająco usuwając toksyny z organizmu. Zgodzicie się z nami – całkiem sporo, jak na tak mały owoc, prawda?

Zobacz też: DLACZEGO WARTO JEŚĆ OWOCE LEŚNE: POZIOMKI, JAGODY, MALINY, JEŻYNY?

Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.