Borówki rosną nie tylko w naszych ogrodach czy działkach, ale również bez problemu dostaniesz je w sklepie. Prócz przepysznych walorów smakowych, posiadają ogromne walory zdrowotne. Naprawdę warto je docenić.

BORÓWKI:
1. Są pełne antyoksydantów– borówki to naturalna skarbnica witamin. Te leśne małe owoce bogate są w witaminy takie jak: witamina C, A, E. Swój kolor zawdzięczają antocyjanom, odmianie flawonoidów, która w badaniach laboratoryjnych spowalniała wzrost komórek rakowych!

2. Poprawiają pamięć– wciąż o czymś zapominasz? Zjedz borówki! Te owoce, podobnie jak ćwiczenia umysłowe, mogą poprawiać pamięć! Borówki amerykańskie zawierają bowiem flawonoidy, które usprawniają połączenia w mózgu i komunikację między komórkami oraz ułatwiają regenerację neuronów. Badania populacyjne sugerują, że osoby spożywające najwięcej truskawek i borówek, wykazują mniejsze zaburzenia zdolności poznawczych niż te, które jedzą niewiele owoców jagodowych.

3. Dobrze wpływają na wzrok– borówki doskonale wpływają również na wzrok. W ludzkim oku pod wpływem energii promieni świetlnych wytwarza się bardzo dużo wolnych rodników. Jeżeli nie zostaną zneutralizowane, przyspieszają psucie się wzroku. A te małe, leśne owoce są doskonałym lekarstwem chroniącym przed tym schorzeniem. Dlatego obowiązkowo sprawdzą się u osób, których praca wymaga np. ciągłego patrzenia się w monitor komputerów, lub których oczy narażane są na niebezpieczne promieniowanie (np. spawacze).

4. Poprawiają trawienie– owoce te działają regulująco na czynności trawienne, infekcje dróg moczowych, choroby nerek, pęcherza moczowego oraz kamicy moczowej. Związki zawarte w liściach borówki amerykańskiej wspaniale dezynfekują bowiem przewód pokarmowy, a tym samym znoszą wzdęcia brzucha i są dobrym lekiem w niezbyt nasilonych biegunkach.

5. Hamują rozwój nowotworów, posiadają dużo kwasu elagowego. Ma on właściwości przeciwnowotworowe – hamuje rozwój nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Borówki są także źródłem kwasu foliowego, który chroni przed nowotworami macicy, przeciwdziała wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków oraz dobrze oddziałuje na rozwój płodu

Tak naprawdę długo możemy wymieniać właściwości zdrowotne tych owoców. Wymieniliśmy najważniejsze z nich. Osoby niechętne do spożywania tych dobrodziejstw przekonać może również to, że regularne spożywanie borówki amerykańskiej reguluje poziom złego cholesterolu, wpływa dobroczynnie na układ oddechowy, moczowy i nerwowy Poprawia krążenie i pamięć oraz procesy myślowe, jak również koordynację ruchową i refleks. Działa przeciwzapalnie i odtruwająco usuwając toksyny z organizmu. Zgodzicie się z nami – całkiem sporo, jak na tak mały owoc, prawda?