POMELO to prawdziwa „bombą witaminowa”, ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pomelo – czy jest dobre na odchudzanie? Poznaj właściwości i wartości odżywcze pomelo!
Pomelo – bomba witaminowa
POMELO to jeden z największych owoców cytrusowych. Może ważyć nawet 2 kg! Nazywany przez Chińczyków prawdziwą „bombą witaminową” ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Taka ciekawostka – to właśnie ze skrzyżowania pomelo i dzikiej pomarańczy powstał grejpfrut. Pomelo jest od niego znacznie słodsze i nie posiada charakterystycznej goryczy w smaku. Poznaj właściwości i wartości odżywcze pomelo!
Pomelo – czy jest dobre na odchudzanie?
Pomelo to idealny produkt dla osób redukujących zbędne kilogramy. W 100 g owocu znajduje się tylko 40 kcal, 0 g tłuszczu i aż 88% wody. Dodatkowo owoc zawiera enzymy, które mają właściwości przyśpieszające redukcję tkanki tłuszczowej. Jest też bogaty w błonnik, który przyśpiesza trawienie i zapobiega zaparciom.
Pomelo – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne pomelo są następujące:
- spowalnia procesy starzenia się skóry i poprawia wygląd włosów i paznokci,
- pomaga w walce ze zgagą i refluksem,
- wspomaga odchudzanie,
- pozytywnie działa na pracę serca,
- wzmacnia odporność,
- jest idealny na kaca.
Pomelo – wartości odżywcze
- Owoc jest bogaty w błonnik, potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź, mangan oraz witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, B6.
- Jest doskonałym źródłem witaminy C – pomelo ma więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcza! W 100 g owocu znajduje się aż 60 mg witaminy C. Pomelo waży średnio 600-700 g bez skórki co oznacza, że jeżeli zjemy 1/6 owocu to już pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo witamina C zwiększa wydolność organizmu, oczyszcza z toksyn, neutralizuje grzyby i poprawia kondycję skóry.
- Pomelo zawiera przeciwutleniacze takie jak naringenina i naringina, a także likopen. Dzięki temu owoc ma właściwości przeciwstarzeniowe, korzystnie wpływa na pracę serca i odwraca uszkodzenia komórek, które powstały na skutek działania wolnych rodników.
- Białe błony oddzielające miąższ pomelo zawierają bioflawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Niestety najczęściej podczas jedzenia pomelo wyrzucamy tą część owocu do kosza, ponieważ jest bardzo gorzka.
- Pomelo jest bogaty w potas, który korzystnie wpływa na kondycję układu krążenia. Jedząc ten owoc utrzymujemy odpowiedni poziom ciśnienia krwi, rozszerzamy naczynia krwionośne. Dzięki temu zmniejszamy napięcie w naczyniach, zwiększamy krążenie krwi, a co za tym idzie dotlenienie wszystkich narządów. Dodatkowo zmniejszamy ryzyko miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca.
Zobacz też:
Owoce leśne – jakie mają właściwości i zalety? Jakie właściwości mają borówki?
Chcesz wiedzieć, jakie jeszcze owoce są dobre na odchudzanie? Zapytaj eksperta Programu Królów! Pamiętaj, rozmowa jest bezpłatna i do niczego Cię nie zobowiązuje!
Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.