POMELO to prawdziwa „bombą witaminowa”, ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pomelo – czy jest dobre na odchudzanie? Poznaj właściwości i wartości odżywcze pomelo!

Pomelo – bomba witaminowa

POMELO to jeden z największych owoców cytrusowych. Może ważyć nawet 2 kg! Nazywany przez Chińczyków prawdziwą „bombą witaminową” ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Taka ciekawostka – to właśnie ze skrzyżowania pomelo i dzikiej pomarańczy powstał grejpfrut. Pomelo jest od niego znacznie słodsze i nie posiada charakterystycznej goryczy w smaku. Poznaj właściwości i wartości odżywcze pomelo!

Pomelo – czy jest dobre na odchudzanie?

Pomelo to idealny produkt dla osób redukujących zbędne kilogramy. W 100 g owocu znajduje się tylko 40 kcal, 0 g tłuszczu i aż 88% wody. Dodatkowo owoc zawiera enzymy, które mają właściwości przyśpieszające redukcję tkanki tłuszczowej. Jest też bogaty w błonnik, który przyśpiesza trawienie i zapobiega zaparciom.

Pomelo – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne pomelo są następujące:

  • spowalnia procesy starzenia się skóry i poprawia wygląd włosów i paznokci,
  • pomaga w walce ze zgagą i refluksem,
  • wspomaga odchudzanie,
  • pozytywnie działa na pracę serca,
  • wzmacnia odporność,
  • jest idealny na kaca.

Pomelo – wartości odżywcze

  1. Owoc jest bogaty w błonnik, potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź, mangan oraz witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, B6.
  2. Jest doskonałym źródłem witaminy C – pomelo ma więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcza! W 100 g owocu znajduje się aż 60 mg witaminy C. Pomelo waży średnio 600-700 g bez skórki co oznacza, że jeżeli zjemy 1/6 owocu to już pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo witamina C zwiększa wydolność organizmu, oczyszcza z toksyn, neutralizuje grzyby i poprawia kondycję skóry.
  3. Pomelo zawiera przeciwutleniacze takie jak naringenina i naringina, a także likopen. Dzięki temu owoc ma właściwości przeciwstarzeniowe, korzystnie wpływa na pracę serca i odwraca uszkodzenia komórek, które powstały na skutek działania wolnych rodników.
  4. Białe błony oddzielające miąższ pomelo zawierają bioflawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Niestety najczęściej podczas jedzenia pomelo wyrzucamy tą część owocu do kosza, ponieważ jest bardzo gorzka.
  5. Pomelo jest bogaty w potas, który korzystnie wpływa na kondycję układu krążenia. Jedząc ten owoc utrzymujemy odpowiedni poziom ciśnienia krwi, rozszerzamy naczynia krwionośne. Dzięki temu zmniejszamy napięcie w naczyniach, zwiększamy krążenie krwi, a co za tym idzie dotlenienie wszystkich narządów. Dodatkowo zmniejszamy ryzyko miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca.

Zobacz też:
Owoce leśne – jakie mają właściwości i zalety? Jakie właściwości mają borówki?

Chcesz wiedzieć, jakie jeszcze owoce są dobre na odchudzanie? Zapytaj eksperta Programu Królów! Pamiętaj, rozmowa jest bezpłatna i do niczego Cię nie zobowiązuje!

Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.