Jedzenie to coś więcej niż dostarczanie pożywienia organizmowi, to sztuka wyboru, jak dziś i jutro się czuje i wyglądam… Przez najbliższy rok będziemy Państwa prowadzić, będziemy mówić i pisać co, jak i kiedy jeść by zachować zdrowie, wzmocnić organizm, odżywić go, zregenerować i uzdrowić. Pełnie zdrowia można uzyskać wyłącznie uzdrawiając jednocześnie ciało, umysł i duszę. Zacznijmy zatem od ciała!

Jesteśmy tym, co jemy i to od nas zależy czy będziemy „pofałdowanym chipsem, pływającym w głębokim tłuszczu, czy świeżą, lekką kolorową sałatką…”. Nasz organizm przez całe życie się regeneruje, ale to my decydujemy jak ta regeneracja będzie przebiegać.

Pewne okresy szczególnie dobrze wpływają na niektóre organy i narządy wewnętrzne, dlatego właśnie wtedy i w sposób szczególny należy o nie zadbać. Niewątpliwie takim okresem jest wiosna, a narządy z tą porą roku związane to wątroba i woreczek żółciowy. Wiosna to okres, w którym energia budzi się do życia, ma ona „kierunek do góry”, dokładnie tak jak soki drzewa, które po zimie z głębokich korzeni kierują się w stronę gałęzi, na których za kilka miesięcy urosną liście, a następnie piękne owoce. By nasze ciało też chciało owocować, należy je oczyścić, wzmocnić i nadać energii odpowiedni kierunek. Będzie nam o tyle łatwiej, że z nadejściem wiosny powinniśmy odczuwać wzrost energii, słońce jest coraz wyżej i dni są coraz dłuższe, a co za tymi idzie, pojawia się większe prawdopodobieństwo, że wprowadzimy w swoim stylu życia jakieś zmiany. Wskazówki jak to zrobić są proste, a realizacja może być bardziej oczywista i przyjemna niż nam się może wydawać.

Kolor związany z tą porą roku to zielony, dlatego też pożywienie, które spożywamy w tym czasie powinno mieć kolor zielony i powinno „wzrastać”. Młode kiełki zbóż, rzeżucha, młoda sałata, ogórki i zioła powinny stanowić główne składniki naszych posiłków. Całkowicie powinniśmy zrezygnować z produktów z dodatkiem mąki szczególnie pieczonej.