Szparagi zielone – wypróbuj nasz prosty i zdrowy przepis na sałatkę! Wykorzystaj jako pomysł na kolację lub lunch! Smacznego!
ZIELONE SZPARAGI – wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI:
sałata rzymska i sałata dębowa
zielone szparagi
orzechy włoskie
awokado
oliwa z oliwek
długo dojrzewający ser typu parmezan lub cheddar
pesto bazyliowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie umyj sałatę i wysusz liście.
Odetnij twarde końcówki szparagów (około 2-3 cm) i podsmaż na patelni grillowej, aż zmiękną. Możesz je też upiec w piekarniku przez 15-20 min w 220 stopniach skropione oliwą.
Ułóż na talerzu porwane liście sałaty, a na nich szparagi.
Awokado obierz ze skórki i ułóż na talerzu pokrojone w plasterki.
Ser zetrzyj lub potnij w cienkie plastry.
Posiekaj orzechy i rozsyp na sałatce.
Na koniec możesz polać sałatkę pesto bazyliowym, na które przepis znajdziesz poniżej.
PESTO BAZYLIOWE: zmiksuj w blenderze 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody niegazowanej, kilka gałązek świeżej bazylii, garstkę orzechów laskowych, 2 łyżki startego parmezanu i szczyptę soli.
Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.
Zaobserwuj nas na:
Podoba Ci się nasz blog? Podziel się ze znajomymi!