Szparagi zielone – wypróbuj nasz prosty i zdrowy przepis na sałatkę! Wykorzystaj jako pomysł na kolację lub lunch! Smacznego!
ZIELONE SZPARAGI – wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI:
- sałata rzymska i sałata dębowa
- zielone szparagi
- orzechy włoskie
- awokado
- oliwa z oliwek
- długo dojrzewający ser typu parmezan lub cheddar
- pesto bazyliowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Dokładnie umyj sałatę i wysusz liście.
- Odetnij twarde końcówki szparagów (około 2-3 cm) i podsmaż na patelni grillowej, aż zmiękną. Możesz je też upiec w piekarniku przez 15-20 min w 220 stopniach skropione oliwą.
- Ułóż na talerzu porwane liście sałaty, a na nich szparagi.
- Awokado obierz ze skórki i ułóż na talerzu pokrojone w plasterki.
- Ser zetrzyj lub potnij w cienkie plastry.
- Posiekaj orzechy i rozsyp na sałatce.
- Na koniec możesz polać sałatkę pesto bazyliowym, na które przepis znajdziesz poniżej.
PESTO BAZYLIOWE: zmiksuj w blenderze 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody niegazowanej, kilka gałązek świeżej bazylii, garstkę orzechów laskowych, 2 łyżki startego parmezanu i szczyptę soli.
Życzymy smacznego!
Chcesz odkryć więcej zdrowych i smacznych przepisów? Zapisz się na naszą bezpłatną konsultację, a nasi eksperci z Programu Królów podzielą się z Tobą inspiracjami na zdrowe posiłki, idealne na każdą porę dnia. Kliknij poniżej, aby umówić się na konsultację i ciesz się zdrowym jedzeniem każdego dnia!
Bezpłatna konsultacja z Ekspertem
Zapraszamy Cię do polubienia naszej strony na Facebooku, gdzie zamieszczamy mnóstwo ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania.