Porzeczki – właściwości odżywcze. Porzeczki to jeden z najzdrowszych owoców lata. Mając to na uwadze, jedz je regularnie, szczególnie w formie świeżych, surowych owoców. Sprawdź, jakie witaminy i minerały zawierają porzeczki.
Czarne porzeczki – właściwości odżywcze
Czarne porzeczki, czyli te, których smak jest trochę bardziej kwaśny, są dobrym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych:
- witaminy A (beta karoten),
- witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6,
- witaminy E,
- składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, miedzi i manganu.
Niemniej szczególną uwagę warto zwrócić na fakt, iż stanowią one prawdziwą kopalnię witaminy C – w 100 gramach dostarczają aż 181 miligramów tej witaminy, która to ilość pokrywa… 241% naszego dziennego zapotrzebowania!
Czarne porzeczki wyróżniają się również dużą zawartością antocyjanów i polifenoli – czyli antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego.
Przez swoje wartości odżywcze czarne porzeczki:
- podnoszą odporność organizmu i przyspieszają rekonwalescencję przy różnego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych
- regulują pracę jelit
- zapobiegają anemii
- poprawiają wzrok
- wspomagają leczenie migreny
- poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci
- „odkwaszają” organizm
- obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
- pomagają obniżyć nadciśnienie
- wspomagają pracę serca
- uszczelniają naczynia krwionośne
- wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn (m. in. dzięki moczopędnemu działaniu)
- mają działanie antyoksydacyjne (tj. wyłapują i neutralizują tzw. wolne rodniki) i przeciwzapalne
- mają działanie przeciwbakteryjne
Czarne porzeczki dostarczają w 100 gramach 63 kalorii (kcal), a więc z powodzeniem mogą być wprowadzone do diety osób, które dbają o linię. Tym bardziej, że ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 15.
Czerwone porzeczki – właściwości odżywcze
W tym owocu znajdziemy zdrowe składniki takie jak:
witamina C, A, B1, B2, B6, E, błonnik, beta- karoten, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan.
Spożywanie czerwonych porzeczek jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamują krwawienie.
Spożywanie porzeczki czerwonej jest zalecane w wielu schorzeniach, takich jak reumatyzm, brak łaknienia, kamienie moczowe, niestrawność spowodowana niedoborem soków trawiennych, niewydolność wątrobowa lub przewlekłe schorzenie wątroby, zapalenie dróg moczowych, zaparcia, kolki, migreny, dolegliwości serca a nawet miażdżyca naczyń.
Czerwone porzeczki dostarczają również odrobinę mniej kalorii tj. 56 kcal/ 100g, ale troszkę wyższy, choć wciąż niski indeks glikemiczny wynoszący 25.
Porzeczki to samo zdrowie!
Jakie jeszcze owoce mogą być wprowadzone do diety osób, które dbają o linię? Porozmawiaj z ekspertem Programu Królów ds. żywienia i dowiedz się, jakie są zasady zdrowej diety.
Zobacz też:
Owoce leśne – jakie mają właściwości i zalety?
Jakie właściwości mają borówki?